”Tron är en levande och djärv förtröstan på Guds nåd”

Det var med en skräckblandad förtjusning jag införskaffade Leif Eriksons bok. Jag hade nog satt ögonen på den och skrivit upp den på min införskaffa lista då jag läste om den, men då jag sedan fick den och såg både storleken och antalet sidor och alla fotnoter så… men underrubriken, Martin Luthers kamp mot ovisshetens monster, lockade mig fortfarande. Jag måste också säga att jag är helt okunnig om allt som Luther skrivit och lärt och även då i själva Lutherforskningen. Men som okunnig i allt detta var Leif Eriksons bok ingen dålig bok att börja sin Luther läsning med. Tvärtom.

För det första så tar Erikson upp de viktigaste sakerna, Kristi person och verk, Rättfärdiggörelsen genom tron, Tro och goda gärningar, Skriften – Guds ord, Lag och evangelium, Kyrkan, Sakramenten – dopet och nattvarden, Bot och bikt, Bönen och Predestinationen. De här sakerna behandlas då utifrån vad Luther skrivit om dem i sina viktigaste skrifter, Om en kristen människas frihet, Om goda gärningar, företalet till Romarbrevet, En liten bok om bönen, Lilla och Stora katekesen, Stora galaterbrevskommentaren m.fl. Det jag upptäckte under läsningens gång är att jag kunde läsa Leifs text och få lära mig massor av den eller alternativt också läsa noterna och då få en fördjupning i ämnet. Det som förvånade mig var att noterna passade så bra in i löpande läsningen och man ville ha fördjupningen. Jag streckade under lika mycket i noterna som i texten. Dessutom så häpnar man över hur mycket Lutherforskning det finns. Den andra jag upptäckte var också att man behöver ju inte läsa boken rakt igenom utan är det Bot och bikt eller Kyrkan som intresserar så kan man läsa det kapitlet och få det man behöver. En mycket bra sak är att varje kapitel slutar med ett Summa summarum där kapitlets innehåll sammanfattas.

”Tron är en levande och djärv förtröstan på Guds nåd” är en bok som kan ge och användas på många olika sätt för läsaren.